I takt med att brottsoffrens ställning stärkts har frågor som rör ersättning till dem fått allt större betydelse i rättslivet. Ersättning till brottsoffer kan betalas av gärningsmannen i form av skadestånd eller av ett försäkringsbolag i form av försäkringsersättning. Om det inte är möjligt att få ut ersättningen på det sättet kan brottsoffret i stället vara berättigad till brottsskadeersättning, dvs. ersättning från staten. Rätten till detta regleras i brottskadelagen och Brottsoffermyndigheten prövar frågorna. Myndighetens beslut kan överprövas i Nämnden för brottsskadeersättning. Vissa principiella frågor kan dessutom prövas direkt i denna nämnd.
I denna lagkommentar ges en ingående beskrivning och analys av systemet med brottsskadeersättning. I kommentaren åskådliggörs frågor rörande denna statliga ersättning bl.a. med mängder av referat från beslut från både Brottsoffermyndigheten och nämnden. Det är författarnas förhoppning att kommentaren kan vara ett värdefullt hjälpmedel för bl.a. jurister som företräder brottsoffer och för brottsofferjourer, men också för myndigheter och domstolar. Författarna är domare i Högsta domstolen respektive Stockholms tingsrätt samt ordförande respektive vice ordförande i Nämnden för brottsskadeersättning.
Brottsskadelagen (2014:322) : En kommentar
949.00
Häftad
Bok
243
2018-03-05 00:00:00
Anders Dereborg & Ann-Christine Lindeblad
I denna bok ges en ingående kommentar till bestämmelserna i den brottskadelag som trädde i kraft den 1 juli 2014. Den nya lagen syftar till att stärka brottsoffrens ställning, skärpa gärningsmännens ansvar och förbättra systemet med brottsskadeersättning. Kommentaren behandlar bl.a. förutsättningarna för att få brottsskadeersättning, vilka typer av skador som kan ersättas, hur ersättningen bestäms samt förfarandet hos Brottsoffermyndigheten. Framställningen belyses med referat av avgöranden från Brottsoffermyndigheten och dess nämnd.
BokinfoStatusCode21