Helins Bokhandel
Långgatan 15, Bollnäs
0278-100 33
10-18 10-18 10-18 10-18 10-18 10-15 <
23/02/21,9-19 02/12/23,12-16 < 01/12/24,12-16 21/12/24,10-16 22/12/24,12-16>/span> 24/12/24,stängt 25/12/24,stängt 26/12/24,12-15 18/04/25,stängt 20/04/25,stängt 21/04/25,stängt 30/04/25,10-16 01/05/25,stängt 06/06/25,stängt 20/06/25,stängt 21/06/25,stängt
Svenska
Odlad lax är ett av västvärldens mest uppskattade livsmedel – gott, lyxigt och alltid tillgängligt. Men den odlade laxens framgångssaga har en mörk baksida. På 1970-talet forskade en grupp vetenskapsmän på hur man kunde producera mer mat för världens växande befolkning. Genom att samla in gener från lax i 41 norska och svenska älvar skapade de en ny sorts lax – en som var fetare och växte snabbare. Detta var en banbrytande innovation och blev starten för en helt ny industri. När man släppte ut denna nya fisk i naturen, började stora saker hända. Kusten fick nytt liv, människor fick arbete och flera blev miljardärer. Samtidigt började problemen hopa sig.