Få varor är så älskade som söta produkter och få måltider sägs vara lika hotfulla som den sockerstinna maten. Sockret är samtidigt så alldagligt att det lätt tas för givet, som om det alltid har funnits. Det kan till och med vara svårt att undvika. Men i själva verket är sockret en nymodighet i vardagens kosthåll. Trots att det har cirkulerat som handelsvara i mer än tusen år blev sockerätandet folkligt först på 1900-talet. Sockret är på så vis, paradoxalt nog, både en av de allra äldsta och mest moderna specerierna i våra skafferier. "Socker och söta saker" handlar om hur våra relationer till den begärliga och besvärliga sötman har formats och hur sockret förvärvade sin så självklara position som basvara i butikerna och som medelpunkt på festborden. Här spåras dess roller och funktioner i kosthåll och samhällsliv, från 1800-talets apoteksrum och de högre ståndens umgänge till vår egen tids debatter om alltför söta livsmedelsutbud. Genom att följa sockret i vitt skilda och hittills oanvända källor ges nya perspektiv på sockerkonsumtionen i Sverige. Ulrika Torell är forskare och intendent vid Nordiska museet i Stockholm och har tidigare bland annat skrivit om tobakens och förpackningarnas historia.
Socker och söta saker. En kulturhistorisk studie av sockerko
229.00
Danskt band
Bok
367
2015-04-22 00:00:00
Ulrika Torell
Hur har våra relationer till den begärliga och besvärliga sötman formats? Hur har sockret blivit basvara i butikerna och medelpunkt på festborden? I "Socker och söta saker" spåras sockrets roller och funktioner i kosthåll och samhällsliv, från 1800-talets apotek och de högre ståndens umgänge till vår egen tids debatter om söta livsmedelsutbud.
BokinfoStatusCode21